fbpx
We helpen je graag! + 31 (0) 344 61 06 48
SGR logo | Euroholidays is SGR-lid

Inspiratie

voor jouw vakantie

Met de bergen in!

Samen de bergen ontdekken

Dit is deel 2 van een serie blogs over vakantie in Oostenrijk met kinderen.

 

Lees hoe leuk zo'n vakantie kan zijn, tips over bestemmingen, wat je moet doen en wat je zeker moet laten, verblijfsmogelijkheden en nog veel meer.

 

De tekst en sommige foto's zijn  overgenomen uit het e-book van het Oostenrijks toeristen bureau.

 

Hartelijk dank!

 

In deze aflevering:

 

"Mam, zijn we er al?"
praktische tips

 

VOLGENDE AFLEVERINGEN:

 

Het zekere voor het onzekere
Wat te doen in geval van nood

 

Kies jouw favoriete Alpenregio!

 

VORIGE AFLEVERING: 

 

De Oostenrijkse bergen:
Eén groot speelparadijs

 

Aan het eind van de serie delen we een link naar het gelijknamige e-book.

Oostenrijk: met kinderen de bergen in | blog van Euroholidays

"Mam, zijn we er al?"

Natuurlijk lonkt dat beloofde bord heerlijke Kaiserschmarrn aan het einde van de dag. Toch is er meer nodig om een kind twee uur lang te laten wandelen.
Voor een eerste bergvakantie en trektocht zijn er genoeg tips die daarbij kunnen helpen. En met een beetje geluk hoor je dan vanzelf ‘Mam, wanneer gaan we weer de bergen in?’


1. Bereid je kind voor op de bergen en zijn eerste huttentocht. Breng het als een groot en spannend avontuur dat je samen gaat beleven;


2. Kies een geschikte route voor dagtochten met een einddoel dat de moeite waard is. Betrek de kinderen zeker bij de planning, de route en het kaartlezen;


3. Pak aan de hand van een paklijst zorgvuldig de rugzakken in en betrek je kind daarbij. Dat scheelt een hoop gestress.


4. Zorg dat je een aantal motivatie-trucs achter de hand hebt. Denk aan iets lekkers of een picknick voor onderweg, foto’s maken, mooie stenen zoeken, spelletje ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’, maak je kind chefkaartlezen of wissel om de 5 minuten van ‘koploper’ etc.

 

 

Oostenrijk: met kinderen de bergen in | blog van Euroholidays

1. Het begint met de voorpret

Het ultieme vakantiegevoel begint met de
voorpret:


— Kijk of er plaatjesboeken, films en apps over bergen en wandelen zijn waar de helden van kleine kinderen de hoofdrol spelen. Denk aan de (teken)films van Heidi en ‘De bergen in’ met Casper en Emma.
Ook de boeken van Daniel Napp (in het Duits) over Dr. Brumm, een beer die bergwandelt, zijn erg leuk.


— Maak een mapje met foto’s van papa en mama in de bergen en vertel er leuke en spannende verhalen bij. Kinderen kopiëren nu eenmaal graag hun ouders.


— Koop samen de nieuwe uitrusting en spulletjes die er straks nodig zijn. Denk aan bergschoenen, een (regen)jas, (afrits)broek en stoere pet. Maar ook aan een verrekijker, kinderzakmes of bekerloep om kleine beestjes mee te vangen en te bekijken. Ook leuk: geef bijvoorbeeld de rugzak voor deze eerste wandeltocht cadeau.


— Plan de vakantie samen met behulp van onlinesites of wandelgidsen. Al die mooie foto’s van bijvoorbeeld berghutten en dieren zorgen er vast voor, dat dat je kind zin krijgt om aan dit avontuur te beginnen.

 

2. De weg is het doel!

Het gaat om de weg, en niet om het einddoel.
Een cliché dat met kinderen een geheel nieuwe betekenis krijgt. Eentje die je vooral bij het plannen van de route heel letterlijk kunt nemen.

 

— Rustig aan of lekker doorstappen?
Met het tempo van een peuter van drie worden 200 hoogtemeters al snel een lange dagtocht. Maar met een 4-jarige kleuter met een beetje wandelenthousiasme, kun je zeker wel tochten maken tot zo’n 400 hoogtemeters. Maar begin vooral rustig aan. Het advies van de Alpenvereniging voor kleuters zijn wandelingen van maximaal vier uur.
Voor kinderen van 6 tot 10 jaar kun je de tocht al iets uitbreiden tot vijf uur, als je maar genoeg rustpauzes inlast.
Is het voor kinderen de allereerste bergwandelervaring? Plan dan liever kortere
routes in. Zo’n 600 meter hoogteverschil tot aan de top is dan al best veel.

 

— Liever paadjes dan paden. Lange, brede bospaden zijn al snel saai. Terwijl smalle paadjes met boomwortels of rotsen kinderen juist uitdagen. En zijn de paden af en toe nogal steil? Geen probleem. Klimmen is zoveel leuker dan lopen!


— Lopen, spelen en leren. Er zijn in Oostenrijk flink wat themaroutes te vinden, die het goed doen bij de kinderen. De routes kennen veel tussenstops waarbij je onderweg op een speelse manier van alles leert, ervaart en onderzoekt over het gebied, de natuur en de dieren die er leven. Wandelen gaat dan bijna vanzelf. Voordat je het weet ben je weer een kilometer verder.


— Beestenboel. Onderweg op de almen zorgen verschillende dieren voor de nodige afwisseling. Veel berghutten hebben een kleine kinderboerderij.


— Veel spetterplezier. Water onderweg betekent plezier. Het is heerlijk om steentjes te gooien, dammen te bouwen, ‘bootjes’ te laten varen of om af te koelen. Kies dus routes langs beekjes, een meertje of zelfs een waterval. Zo is een wandeling door een kloof, waar het water met veel kracht doorheen stroomt en stort, super spannend. 


— Steeds wat nieuws. Je kunt er zeker niet omheen: van alleen maar een mooi uitzicht of de rust en stilte in de bergen worden kinderen niet enthousiast. Zij willen reuring en avontuur. Ga daarom op zoek naar een leuke speeltuin bij de berghut, een klimpark of rodelbaan of ga als het kan ook eens een stukje met de kabelbaan omhoog.


— Plan alles ruim. Zorg dat je de dag ruim plant, zodat er tijd overblijft voor uitstapjes buiten de paden, spelpauzes en routewijzigingen. Kijk voor de nodige inspiratie in wandelgidsen en  onlinesites over de regio. Zorg voor de routeplanning ook voor goede wandelkaarten en smartphone-apps.

 

Onze verblijfstips

Hotel Alpenruh in Serfaus

Een topper in ons programma!

 • Super.Sommer.Card inclusief
 • All inclusive
 • Binnenzwembad

Alpendomizil Neuhaus in Mayrhofen

Een geweldige mix van een super uitvalsbasis in een levendige plaats en de bergen in tot aan de gletsjer.

 • Binnen- en buitenzwembad
 • 5 Maal per week begeleide wandeling
 • Groot wellnesscentrum
 • Kinderen t/m 10 jaar gratis
VerblijfsTIP voor vakantie met Kinderen in de bergen: Alpendomizil Neuhaus in Mayrhofen

3. Zo hou je de stemming er goed in!

Wandelen met kinderen betekent vooral spelen onderweg. Zo laat je ze eigenlijk vergeten dat ze aan het wandelen
zijn. Kinderen zien en doen onderweg ontzettend veel; ze verzamelen steentjes, gooien ze in het water en zien allerlei bloemen, blaadjes en spannende insecten.
Neem daar vooral de tijd voor, dat maakt
het zoveel leuker.

 

— Kinderen voor kinderen.
Het beste middel tegen verveling of geen zin meer hebben, zijn andere kinderen. Zij motiveren elkaar waardoor ze minder snel moe worden. Samen met andere gezinnen wandelen kan een oplossing zijn.

 

— Pauze!
Zorg onderweg voor afwisseling en neem genoeg pauzes. Klim op rotsen, balanceer op boomstammen, gooi steentjes in de beek, speel verstoppertje, huppel, slalom of wandel eens achteruit.
En wie ziet als eerste een picknickbankje
voor de volgende pauze?

 

— De kunst van het spelen.
Zeker leuk voor onderweg is Land Art. Kinderen verzamelen steentjes, bladeren
en takjes en maken daar later een mooi
kunstwerk van. Of speel de wandelquiz: bereid van tevoren een aantal vragen en opdrachten voor die je onderweg aan de kinderen stelt. Denk aan "hoe hoog ligt de berghut?"
"Welk dorp zie je beneden in het dal?"
"Verzamel bladeren van vijf verschillende
bomen."
Natuurlijk zijn er punten te verdienen en een klein prijsje!
Ook leuk: Schat zoeken! Als ouder loop je voorop en laat je onderweg een ‘schat’ vallen. Denk aan steentjes, knikkers, een snoepje… Wie vindt er de meeste? Samen zingen, rijmen en kleuren zoeken werkt ook altijd goed.

 

Laatste tip: horen, zien en voelen zijn mooie manieren om de natuur waar te nemen.
Horen: doe je ogen dicht en vertel wat je hoort.
Zien: wandelstokken zoeken, kleine beestjes vangen, door de verrekijker kijken en welke bloemen mag je plukken?
Voelen: schoenen en sokken uit en op blote voeten en met je ogen dicht over mos, hout, steentjes en gras lopen.
Wat voel je precies?

 

Oostenrijk: met kinderen de bergen in | blog van Euroholidays

Geocaching: modern schatzoeken

– Ook in de bergen is geocaching (het moderne schat zoeken) heel goed mogelijk. Langs veel panoramaroutes zijn kleine – en soms wat grotere – caches verstopt die je op moet sporen. Er zijn er zelfs een aantal op verschillende bergtoppen verstopt.
Een cache kan bijvoorbeeld een plastic doosje zijn, maar ook een metalen kistje. Alles wat je voor het spel nodig hebt is een smartphone en geocaching app of een navigatiesysteem. Hiermee spoor je alle schatten op. Op weg naar een berghut is dit een leuke extra motivatie. Vooral voor kinderen is het een echte aanrader. Kijk voordat je een route gaat uitstippelen eens op www.geocaching.com
.

Wat nemen we allemaal mee?

 

 

Een goede paklijst voor de rugzakken is een must. Het is handig, om ze de avond voor vertrek al in te pakken. Dat scheelt ’s ochtends het nodige gestress! Kleine kans ook dat je dan nog wat vergeet. En heel fijn, je kunt op tijd vertrekken. De meeste kinderen zijn ’s ochtends vroeg nog lekker fris en fit. Probeer ook de wandeling om het heetste moment van de dag heen te plannen.

 

 

— Zonbescherming: neem een zonnebril, zonnebrandcrème en een zonnehoed, bandana of een pet mee.

 

 

— Eerste hulp: je telefoon en een reisapotheek. Er zijn reis EHBO-sets te koop. Hierin zitten pleisters, elastische zwachtels, gaasjes, snelverband, schaar, redding deken, driehoekige doek, ontsmettingsmiddel en een pincet.

 

— Eten en drinken: neem liever te veel mee dan te weinig. Denk aan noten, hartige snacks, druivensuiker of koekjes. En gesneden fruit of groente en belegde boterhammen voor een picknick. Neem zeker voldoende water of ander drinken mee (minstens een liter per kind), vochtige doekjes, papieren zakdoekjes en afvalzakjes.

 

— Om te spelen: een bekerloep, verrekijker, kleine knuffel, kinderzakmes, kinderkompas of camera.

 

Oostenrijk: met kinderen de bergen in | blog van Euroholidays
Oostenrijk: met kinderen de bergen in | blog van Euroholidays

Nog een fijne verblijfstip

Sporthotel Wagrain in Wagrain

De ene dag de bergen in, de andere dag heerlijk ontspannen in je hotel. Voor je kinderen wordt gezorgd!

 

 • All inclusive deluxe
 • Groot wellnesscentrum met o.a. binnen- en buitenzwembad
 • Animatie- en wellness-/sportprogramma
 • Kinderanimatie en -opvang
 • Hoge kinderkorting t/m 18 jaar

Fijne vakantie!

heumilch3