fbpx
We helpen je graag! + 31 (0) 344 61 06 48
SGR logo | Euroholidays is SGR-lid

Inspiratie

voor jouw vakantie

Hoe zit dat?

Ga je binnenkort op wintersport en wil je problemen vermijden, lees dan vooral verder.

Want in Nederland zijn winterbandn niet verplicht, maar in het buitenland - vooral daar waar winterse omstandigheden veel voorkomen - vaak wel. 

Neem geen risico's, voorkom boetes,  hogere aansprakelijkheid en een lagere schadedekking.

 

De gegevens uit dit blog en de handige infographic zijn met toestemming overgenomen van PRICEWISE.
Hartelijk dank!

België: niet verplicht

Winterbanden worden wel aangeraden bij winterse omstandigheden. Met name in de regio's waar regelmatig sneeuw valt - Ardennen, Hoge Venen en Eifel -is het goed om op winterbanden te rijden.

Duitsland: verplicht

Bij ijzel, gladheid en sneeuw zijn winterbanden verplicht. Je riskeert een boete of zelfs een claim door nalatigheid als je op zomerbanden rijdt. 

Frankrijk: winterbanden niet verplicht, sneeuwkettingen wel

In Frankrijk worden winterbanden aangeraden in geval van sneeuw of ijs, maar er geldt geen verplichting. Wel zijn sneeuwkettingen verplicht in bepaalde gebieden waar sneeuw ligt. Dit wordt duidelijk aangegeven.

Italië: in bepaalde gebieden verplicht

Tussen 15 november en 15 april zijn winterbanden verplicht in bepaalde gebieden. Borden waarop staat obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo kom je tegen in de bergachtige streken in Noord-Italië en op de Brenner Autobahn.

Luxemburg: verplicht

Je kunt wintersporten in Luxemburg, maar ook als je op doortocht (goedkoop tanken!) door dit land rijdt, ben je verplicht om met winterbanden te rijden.

Oostenrijk: verplicht tijdens bepaalde periode

Winterbanden zijn tussen 1 november en 15 april verplicht bij sneeuw, sneeuwmodder en ijs, maar ook buiten deze periode kan het verplicht zijn om op winterbanden te rijden in de bergen. De boete van € 35,- lijkt niet zo hoog, maar pas op: deze oplopen tot duizenden euro's.

Zwitserland: aangeraden, maar niet verplicht

Geen verplichting wil niet zeggen dat je het dus niet hoeft te doen. Het is namelijk zo, dat als je betrokken raakt bij een ongeluk terwijl je met zomerbanden rijdt, je het risico loopt dat je aansprakelijk wordt gesteld. 

Blog Ueorholidays: infographic winterbanden buitenland

Check ook nog even de vlokjes 😉

In Duitsland worden relatief nieuwe winterbanden alleen erkend als er een sneeuwvlokjessymbool op staat. Alleen M+S is niet voldoende.

Op tijd banden wisselen

Rijden op winterbanden in de zomer zorgt voor onveilige wegsituaties. Houd je dus aan de 'bandenwisselweken', rond het ingaan van zomer- en wintertijd.

Wij zeggen...

... ook al is er geen verplichting, denk aan de veiligheid!.

En Nederland dan???

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht en er zijn geen vervelende (financiële of verzekeringstechnische) consequenties als je op zomerbanden rijdt in de sneeuw.

heumilch3