fbpx
We helpen je graag! + 31 (0) 344 61 06 48
SGR logo | Euroholidays is SGR-lid

Inspiratie

voor jouw vakantie

Op tijd wisselen!

Zomerhitte en winterbanden geen goede combinatie 

Rijden met winterbanden in de zomer?

Dat is net zo gevaarlijk als zomerbanden in de winter!

Waarom?

Bij een temperatuur boven de zeven graden hebben zomerbanden meer grip op het wegdek, is de remweg daardoor korter en ligt het brandstofverbruik lager dan wanneer wordt gereden op winterbanden.

Toch rijden er bijna 500.000 Nederlandse personenauto’s met winterbanden rond in de periode waarin zomerbanden worden aangeraden. Dat blijkt uit een steekproef uitgevoerd door BOVAG.

 

Daarom besteden we in dit blog aandacht aan het belang van rijden op zomerbanden tussen april en november.

 

Bijna een half miljoen personenauto’s rijden op winterbanden in de zomer

Ongeveer 35% van autorijdend Nederland vervangt zomerbanden door winterbanden in de winterperiode.

Prima!

Maar... bijna 6% rijdt het hele jaar op winterbanden.

Reken even mee: er rijden 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland, dus dat betekent dat er tijdens zomerhitte bijna een half miljoen auto’s rondrijden op winterbanden die in de zomermaanden slechter presteren!

(Deze cijfers zijn tot stand gekomen uit bevindingen van BOVAG in 2018 en het aantal personenauto’s dat volgens het CBS in 2019 in Nederland rijdt.)

 

Zomerbanden in de zomer zijn in Nederland niet verplicht, maar wel veiliger en zuiniger

Er is in Nederland geen regelgeving met betrekking tot het rijden met zomer- en winterbanden.
Toch is het zo dat winterbanden in de koude maanden de remweg verkleinen en meer grip geven op de weg, terwijl dat effect in de zomer omgekeerd is. Bij temperaturen boven de zeven graden zorgen zomerbanden voor meer grip.

Niet alleen verklein je dus je kans op hoge claims bij je autoverzekering, maar ook verklein je het risico op een (ernstig) ongeluk.
Tel daarbij het feit dat je winterbanden bij hogere temperaturen sneller slijten, meer lawaai en een hoger brandstofverbruik veroorzaken en je begrijpt: op tijd wisselen van winter- naar zomerbanden is slim!

 

Hoe zit het met verplichtingen in het buitenland?

 

Tijdens de wintermaanden zijn winterbanden verplicht in bepaalde Europese landen. Geldt er dan ook een verplichting als het gaat om zomerbanden? In Italië en België wel, maar andere landen hebben geen regels.

 

Houd rekening met onderstaande regels als je deze zomer of nazomer met je wagen naar deze landen gaat.

 

De gegevens uit dit blog en de handige infographic zijn met toestemming overgenomen van PRICEWISE.
Hartelijk dank!

ITALIË: boete!

Reken in Italië met een boete, als je tussen 16 mei en 14 oktober met een auto rijdt op  (M+S)- winterbanden met snelheidscodering Q (tot 160 km/u) en lagere snelheden (L, M, N en P).

De boete? Tussen de € 419,- tot € 1.682,-!

De auto kan zelfs in beslag worden genomen.

BELGIË: regelgeving

In België mag in de periode van 1 april tot en met 30 oktober wel worden gereden met winterbanden, maar enkel als deze qua snelheidsindex slechts één letter naar beneden afwijken van de zomerbanden die onder de auto horen. De bestuurder is daarbij ook verplicht om met een sticker aan te geven wat de maximale snelheid is die zij kunnen rijden met deze winterbanden.

Op tijd banden wisselen

Rijden op winterbanden in de zomer zorgt voor onveilige wegsituaties. Houd je dus aan de 'bandenwisselweken', rond het ingaan van zomer- en wintertijd.

Fijne vakantie!

En Nederland dan?

Zoals gezegd, is er in Nederland geen regelgeving.

heumilch3